Programul de voluntariat internațional francofon a fost inițiat în 2007. De la lansarea proiectului, peste 400 de tineri francofoni, din 35 de țări diferite, au beneficiat de această oportunitate. Ei se angajează, pentru o perioadă de 12 luni, să-și folosească abilitățile și competențele în structurile gazdă: Organizația Internațională a Francofoniei și unitățile sale din afara sediului, reprezentanțele sale permanente, operatorii și instituțiile partenere care împărtășesc aceleași valori, printre care Agenția Universitară a Francofoniei, TV5 Monde, Universitatea Senghorm, Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Acest program se adresează în primul rând tinerilor absolvenți cu sau fără experiență internațională. Cu toate acestea, este esențial să se cunoască un anumit domeniu, mai ales comunicarea, informatica, diplomația sau gestionarea proiectelor. Odată reținut, voluntarul va trebui să demonstreze autonomie, inițiativă și profesionalism.

Mărturii ale unor voluntari francofoni 

La vârsta de 26 de ani, am avut ocazia să mă alătur echipei Reprezentanței Permanente a Francofoniei pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, ca voluntar internațional. Mărturisesc că această experiență a fost foarte bogată într-un moment dificil pentru reconstrucția instituțională a Francofoniei. Am fost responsabilă de Grupul de ambasadori francofoni de la Bruxelles și am luat parte și la alte proiecte care mi-au permis, de asemenea, să înțeleg spectrul larg de acțiuni ale Reprezentanței. Am reușit să întâlnesc mulți actori prezenți în instanțele de la Bruxelles. De asemenea, am avut ocazia să cunosc lumea diplomatică, care este foarte specială și fascinantă, într-un loc atât de dinamic precum orașul Bruxelles.

Florina Cristina Călin

România, Asistentă de proiect, Reprezentanța permanentă a OIF pe lângă Uniunea Europeană, Bruxelles (Promoție 2019)

Pentru a 50-a aniversare, îi doresc Francofoniei să păstreze, în fața uraganelor întunecate care apar ici și acolo, flacăra umanității, a împărtășirii, a unirii și întrajutorării, a vieții în comun. Această flacără pe care ea a reușit să o aprindă, în special în rândul tinerilor, este și datorită programului internațional de voluntariat al Francofoniei la care am avut onoarea de a participa. Repartizat la BRECO din București, am putut să văd, să simt și să apreciez, pe teren, această francofonie a valorilor umane și al schimbului continuu, cultural în fond atât de natural, dincolo de granițele noastre atât de artificiale. VIF se înscrie pe această linie, este o împărtășire neîncetată, o cunoaștere reciprocă și convingerea că unu plus unu va face întotdeauna trei.

Thomas Ghislain

Belgia, Atașat de comunicare, Biroul regional OIF pentru Europa Centrală și de Est (BRECO), București, România (Promoție 2018)