Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) a fost dintotdeauna un actor important al francofoniei universitare românești. Membru titular al AUF din 1994, UTCB se bazează pe Lectoratul de limba franceză inaugurat în 1968, pe filierele francofone (la nivel licență și de master) de construcții civile și de ingineria instalațiilor lansate în 1991, pe specializarea de Traducere și Interpretare lansată în 2004 și pe numeroșii săi profesori francofoni. Majoritatea schimburilor internaționale au loc cu universități din lumea francofonă. Studenții noștri beneficiază de acorduri de dublă diplomă cu ParisTech, Grupul INSA, Universitatea din La Rochelle și Universitatea din Liège.

Viața francofonă din UTCB a fost întărită prin crearea în 2014 a CRU-AUF-UTCB, grație frumoasei inițiative a AUF în Europa Centrală și Orientală. Aceasta s-a adăugat sprijinului constant al Institutului Francez din România și al AUF, sprijin de care universitatea beneficia de mult timp. Ca urmare a dispozitivului implementat de responsabilii CRU și de lectorul francez, limba franceză și valorile francofoniei au fost promovate printr-un număr sporit de activități, cum ar fi: participarea la emisiuni radio, atelier și competiție de improvizație teatrală, organizarea de conferințe științifice, ateliere dedicate conceperii de CV-uri și scrisori de intenție, cineclub, întâlniri cu personalități din cadrul OIF și AUF, concursuri de limba franceză și de traducere specializată, cluburi de BD și de pétanque, călătorii culturale și de studii, ateliere de bucătărie franțuzească și francofonă, serate culturale.

Cel mai recent proiect de anvergură, derulat cu sprijinul financiar al AUF în anul universitar 2018-2019, a fost formarea profesională de scurtă durată „Intégration en entreprise”, care a reunit experți în management și resurse umane care au împărtășit studenților expertiza lor profesională. Toate acestea au completat eforturile constante ale echipei de profesori de limba franceză din Departamentul de limbi străine și comunicare, ale profesorilor din Facultatea de Inginerie în Limbi Străine și ale responsabililor CRU, iar rezultatele nu au întârziat să apară: studenții de la specializarea traducere și interpretare au câștigat în 2018 și în 2020 primul loc la concursul pe echipe organizat în cadrul programelor intensive Erasmus+ „Systèmes juridiques et droit des entreprises: traduire et interpréter dans la diversité” și „Systèmes juridiques et l’évolution d’un métier: traduire et interpréter dans la diversité”; la acesta din urmă, studentul Alexandru Petre a câștigat locul al doilea în cadrul competiției individuale; studenta Lavinia-Raluca Avanu este laureata ediției 2019 a concursului de scriere creativă „Merci, mon prof!”, organizat de AUF în Europa Centrală și Orientală, la care au participat 53 de studenți din 11 țări. 

Cel mai important proiect al UTCB pentru anii ce urmează este participarea la Universitatea Europeană EU-Conexus, în care franceza și valorile francofoniei au un loc important.