Este detestat, invidiat, admirat, multimiliardar, evreu-american, originar din Ungaria și filantrop care a donat prin multiple acte de caritate 32 de miliarde de dolari. Însă de ce oare din America până în Australia, din Ungaria până în Honduras, atât de multă lume consideră că George Soros este în centrul unei teribile conspirații mondiale?

Curierul cu explozie întârziată. De tot

Într-o după-amiază liniștită din toamna anului trecut, în cutia poștală a unuia dintre cele mai exclusiviste conace de vacanță din nordul statului New York, reședință aparținând lui George Soros, apare un suspect plic galben. Suspect deoarece sosise la altă oră decât venea de obicei poștașul și apoi la adresa de retur apărea doar cuvântul scris greșit „Florids”. FBI-ul dă bineînțeles buzna și în plicul buclucaș găsește o poză a lui Soros spoită cu un X roșu, o țeavă de plastic de 10 cm, un ceas mic, niște fire și pudră neagră. Mai mult, în aceeași perioadă, mai bine de 10 de astfel de plicuri au sosit la membri marcanți ai democraților precum familiile Obama sau Clinton. Din fericire, niciunul dintre dispozitive nu a explodat, fiind asamblate neîndemânatic de un bărbat într-o dubă albă din statul Florida.

Ei bine, nu a durat mult și mass-media de aripă dreaptă au început să califice actul o operațiune de tip „steag fals” menită să lovească în însuși Donald Trump și în tot Partidul Republican, asta chiar cu două săptămâni înainte de crucialele alegeri intermediare din SUA. Jurnalistul Lou Dobbs, de la Fox Business, a postat chiar pe rețeaua Tweeter : „Fake News, Fake Bombs. Cine ar putea trage foloase din așa ceva?”, iar omul de radio republican Rush Limbaugh a adăugat „Republicanii pur și simplu nu pot săvârși una ca asta”. În curând, Internetul a fost inundat cu acuze cum că George Soros însuși a fost în spatele complotului. Președintele Trump a condamnat desigur „actele respingătoare”, dar la o recepție de la Casa Albă, când o voce a strigat „Soros! Arestați-l pe Soros!”, președintele a părut tare amuzat.

Bărbatul nepriceput la manufactura bombelor din Florida are 56 de ani și se numește Cesar Sayoc. Conspiraționiștii spun că nici vorbă ca Sayoc să fie republican, însă un fost coleg de muncă povestea că Sayoc obișnuia să distribuie pizza, iar pe cutii avea abțibilduri cu Trump. Mai mult, se lua la ceartă cu clienții care aveau însemne ale democraților prin casă. Colegul spunea că pentru Sayoc absolut totul era o uneltire și că George Soros era centrul celei mai mari conspirații mondiale și că el ar fi cumpărat tot Partidul Democrat, fiind epicentrul a tot ce e rău în SUA. Postările de pe rețelele de socializare ale lui Sayoc scriau, chiar în ziua în care bomba artizanală a fost găsită în poșta miliardarului, că „Lumea se va trezi și va afla în sfârșit de ororile lui Soros”. Sayoc a pledat vinovat pentru 65 de capete de acuzare și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Eminență cenușie, ocultă, tenebroasă…

Dar cum a ajuns George Soros să fie văzut ca eminență cenușie din spatele unei teribile conspirații globale? În Regatul Unit, Soros este cunoscut ca omul care a îngenuncheat Banca Angliei. În 1992, când Marea Britanie se afla în recesiune, prin fondul său de investiții Quantum Fond, împreună cu alți speculatori financiari, mizând cu dibăcie pe o supra-apreciere a lirei, a împrumutat moneda englezească, vânzând imediat masiv și cauzând deprecierea fără precedent a acesteia. Mișcarea a rămas cunoscută ca Miercurea Neagră, iar speculația i-a adus lui Soros un profit frumușel de vreun miliard de dolari. După aceasta, lira sterlină a fost nevoită să se retragă din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.

Se bănuiește că emigrantul ungur, care a supraviețuit Holocaustului și a fugit de comuniști, a făcut o avere în jur de 44 de miliarde de dolari. O mare parte însă din această fenomenală bogăție este canalizată către organizații care luptă pentru guvernare democrată, responsabilă și transparentă; sau cel puțin așa pretind cei de la Fundația pentru o Societate Deschisă, fundație ce aparține, desigur, filantropului. Apărută în 1978, fundația activează azi în 120 de țări și i-a adus lui Soros mulți dușmani.

Primele teorii ale conspirației legate de el au apărut în 1990, când s-a opus războiului din Irak și a donat milioane Partidului Democrat, iar de atunci analiștii, comentatorii și politicienii de dreapta din State îl hăituiesc obsesiv și tenace. Dar președinția lui Trump a dus atacurile la un nou nivel al urii. După șapte luni trumpiste la Casa Albă, în august 2017, grupări neo-naziste au asaltat cu torțe Charlottesville, Virginia, iar înfruntarea cu anti-protestatarii a avut consecințe tragice atunci când un extremist de dreapta a intrat cu mașina în mulțime, ucigând o femeie de 32 de ani. Bineînțeles că în cercurile de dreapta au apărut imediat vocile ce susțineau că protestul a fost finanțat de Soros pentru a terfeli reputația lui Trump. Se spunea că omul cheie al protestului este un oarecare Brennan Gilmore, care a filmat scena cu mașina ucigașă. Cunoscutul om de radio de extremă dreaptă, Alex Jones, a pretins că Gilmore este plătit cu 320.000 de dolari pe an de fundația lui Soros și că totul face parte dintr-o lovitură de stat împotriva președintelui Trump. Ce s-a întâmplat de fapt este că acest Gilmore a lucrat pentru campania democratului Tom Perillo pentru postul de guvernator al statului Virginia, iar această campanie a fost finanțată de Soros cu 500.000 de dolari. Gilmore, care nu a luat niciun ban, l-a dat în judecată pe Alex Jones pentru calomnie.

Baubaul din spatele imigrației din SUA

De atunci atacurile anti-soroșiste s-au intensificat. Toamna trecuta, mii de migranți au plecat din Honduras cu destinația SUA cu doar o lună înaintea alegerilor parțiale ce amenințau să slăbească controlul republican al Congresului. Imediat caravana migranților a fost pusă pe seama lui Soros, iar Fox News difuza știri cum că Soros vrea să deschidă granițele către imigrația nelimitată. Jack Kingston, congresman republican, declara: „Cineva este în spatele afacerii, cineva dă bani ca asta să se întâmple și este specific lui George Soros să facă așa ceva”. În același timp, președintele Trump punea pe Tweeter, după bunul lui obicei, un video cu bani gheață înmânați populației din Honduras, odată cu mesajul de a asalta granițele SUA și sugera că banii ar fi de sorginte soroșistă. Întrebat de reporteri dacă realmente crede că Soros este în spatele afacerii, declara: „Nu m-aș mira. Mulți oameni spun că da”. Cindy Jerezano, care a călătorit 5000 de km cu caravana din Hondurasul matern până în SUA, spune că nu le-a oferit nimeni niciun ban și că a fost decizia ei să părăsească țara de origine pentru San Diego. Odată ajunsă în America, Cindy a fost primită și îngrijită de Dioceza Catolică din San Diego, iar Nadine Topozzada, directoarea departamentului de caritate al diocezei, spune că avocații lor i-au intervievat pe toți cei care au venit să caute azil, dar numele lui Soros nu l-au auzit niciodată. Mai mult, filmulețul postat de Trump s-a dovedit în curând a fi un fals. În doar câteva ore, jurnaliștii au descoperit că filmarea nu era făcută în Honduras, ci în Guatemala. Caravana a fost de altfel filmată pe tot parcursul ei de asistenți sociali locali care îi ajutau pe oameni și niciodată nu s-a putut observa vreo urmă de imbold necurat.

Pe 27 octombrie 2018, la 11 zile după teoria caravanei cu bucluc și la doar cinci zile de la bombele nefuncționale din poștă, un bărbat alb înarmat cu o mitralieră și 3 pistoale a intrat într-o sinagogă din Pittsburg unde a omorât 11 evrei. A fost cel mai cumplit act antisemit din istoria SUA și a fost dus la îndeplinire de un bărbat obsedat de George Soros. Postările de pe rețelele de socializare ale asasinului Robert Bowers arătau că acesta era obsedat de o așa-zisă conspirație semită numită „Genocidul Alb”, al cărei creier este George Soros. Teoria fanatică spunea că albii vor fi înlocuiți de imigranți și evrei și finalmente eliminați. De altfel, scandarea neo-naziștilor din Charlottesville spunea „Evreii nu ne vor înlocui”. Postările acestui Bowers spuneau că Soros este evreul care finanțează „Genocidul Alb” și controlează presa, vrea controlul armelor și munițiilor și deschiderea granițelor. Network Contagion Research Institute, care investighează astfel de chestiuni, a ajuns la concluzia că extremiștii de dreapta îl văd pe Soros ca pe epitomul răului pentru tot ceea ce se petrece în SUA și astfel își pot justifica violența. Doar că și acest institut de cercetare are finanțare de la Fundația pentru o Societate Deschisă, fundația lui Soros.

De fapt, virusul contra ordinii mondiale

Demonizarea lui Soros depășește cu mult granițele SUA, ajungînd în Australia, Armenia, Honduras, Filipine, Rusia și multe alte țări. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan susține că Soros este sufletul unei conspirații evreiești ce urmărește să dividă și să fărâmițeze Turcia și alte țări. Fostul vicepremier italian Matteo Salvini l-a acuzat pe Soros că vrea să umple țara de imigranți pentru că „îi plac sclavii”, asemănător, de altfel, cu ce declara liderul partidului Brexit-ului, Nigel Farage, care spunea că miliardarul încurajează activ populațiile non-europene să invadeze Europa, ceea ce este cel mai mare pericol pentru cultura occidentală.

O anumită țară și un anume guvern au mers și mai departe în blamările anti-soroșiste. Chiar locul său de baștină, Ungaria, unde filantropul controversat a cheltuit sute de milioane pentru mese gratuite în școli, proiecte pentru apărarea drepturilor omului și chiar a fondat o universitate. Placa e aceeași. Viktor Orbán și partidul său naționalist populist susțin sus și tare că Soros vrea să inunde țara cu imigranți și să destrame națiunea. Firește că Fundația pentru o Societate Deschisă neagă vehement prin vicepreședintele Leonard Benardo: „Este o absurditate fără seamăn. Nici Fundația, nici președintele nu susțin nicidecum deschiderea granițelor”. Dar guvernul maghiar nu crede o iotă, așa că a cheltuit 100 de milioane de euro bani publici pentru campania „Stop Soros”, cu mesajul „Nu-l lăsați pe Soros să râdă la urmă!”, votând chiar legi anti-Soros în care este ilegal să acorzi ajutor imigranților sau care taxează la sânge organizațiile care îi ajută în vreun fel. „Vreți să credem că miliardele lui Soros, bine plasate, sunt investite cu intenții bune? Să nu fim naivi”, spune purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltán Kovács, într-un interviu pentru BBC. Pe partea cealaltă, Michael Ignatieff, rectorul Universității Centrale Europene fondate de Soros, declară că este inimaginabil că guvernul ungar a decis să îl facă pe Soros inamicul numărul unu al țării.

Urât de dreapta și de stânga deopotrivă

Și totuși de unde atâta vehemență? Răspunsul se găsește tot în nordul statului New York. Când în 2013 liderul maghiar Orbán avea nevoie de consultanță pentru campania sa de realegere, l-a abordat pe legendarul consultant politic Arthur Finkelstein, care își avea biroul nu departe de conacul de vacanță al lui Soros. Finkelstein, între timp mort în 2017, lucrase pentru George Bush sr., Ronald Reagan și Richard Nixon și avea faima că transformase cuvântul „liberal” în ceva obscen. Finkelstein avea un nou stil de abordare politică numit „Finkel Think”. „Nu țintești în talibani, ci în Osama bin Laden. Este vorba de personalizarea dușmanului. Creezi inamicul perfect, publicul se va teme de el și apoi te îndrepți cu toată artileria asupra lui. Niciodată nu discuți despre politicile contracandidatului. Ele chiar nu contează”, spunea Finkelstein. Și pentru realegerea lui Orbán, Finkelstein ce s-a gândit? Soros e monstrul perfect. Urât de extrema dreaptă pentru că e evreu, detestat de cea stângă pentru că e capitalist. Amuzant, da, având în vedere că însuși Finkelstein era, evident, evreu. Guvernul Orban neagă cum că l-ar fi „inventat” pe Soros și spune că el s-a inventat singur atunci când a început să exercite puteri infinite deasupra voinței populare. „Luptăm cu un dușman diferit de noi. Nu apare în câmp deschis, ci stă ascuns. Nu e cinstit și nu are principii. Nu e național, ci internațional. Nu are țară de baștină, ci crede că întreaga lume i se cuvine”, declara Orban în 2018, când a câștigat detașat alegerile; „Finkel Think” respectat cu strictețe. După ce și-a consolidat puterea, Orbán a lovit crunt în toate organizațiile soroșiste, iar Fundația pentru o Societate Deschisă și-a închis birourile în Ungaria. Michael Igatieff se luptă să mențină Universitatea Central Europeană deschisă la Budapesta și se declară oripilat de propaganda ce îi amintește de exterminarea a jumătate de milion de evrei unguri în doar două luni ale lui 1944.

Și retorica asta conspiraționistă se poate auzi peste tot: din baruri până pe holurile parlamentului, din mijloacele de transport până în discursurile liderilor politici. O știm prea bine, a devenit și la noi fulminantă, mai ales după momentul februarie 2017. Dar trăim în post-adevăr și era fake-news. Cine mai distinge albul de negru, binele de rău, stânga de dreapta, când toate informațiile sunt un amalgam menit special să te bulverseze? Cine mai vrea să o facă, cine își mai bate capul? Gândim, cumpărăm și votăm crezând că am înțeles câte ceva din ce ni se expune, din ceea ce se vrea să vedem și să înțelegem. Adevărul se construiește din mii de bucățele ascunse în opiniile fiecăruia și asta se face prin detașare și gândire critică. Dar până și adevărul ăla e adevărul cui?