Gluma pe care o aud cel mai des este «ăsta-ţi scoate dinţii şi tot ăsta ţi-i pune la loc»”, râde Dorin Alexe, centura neagră, un Dan, care tocmai a obţinut medalia de aur la stilul Goju-Ryu în Kuala Lumpur şi este student la Facultatea de Medicină Dentară, anul V, la Universitatea Titu Maiorescu.

La 9 ani, pasionat de fotbal, baschet, atletism și inspirat de Bruce Lee, Jackie Chan, de sora mai mare cu 3 ani și de tatăl practicant de semifond și volei la Steaua, Dorin s-a apucat strașnic de Shito-Ryu, un stil apărut în 1934, inventat de Kenwa Mabuni, ce combină mai multe forme de arte marțiale din școala de la Okinawa. Încă de pe atunci, la alergările de încălzire de pe „Lia Manoliu”, Dorin se trezea întâmplător cu o tură în fața celorlalți colegi de antrenament și iată că după șase luni obținea centura albă. În clasa a IX-a, participă la primul campionat european, apoi prima medalie o obține la Campionatele Naționale de Goju-Ryu, la doar 17 ani, cu clubul Hinode București. Nu a durat mult și pe când era în clasa a XII-a la Liceul Grigore Moisil, stamina și determinarea ieșite din comun l-au făcut remarcat de Cristian Bogza, președintele Federației Române de Goju-Ryu, o combinație a forței Shotokanului cu viteza Shito-Ryu-lui, fondat în 1930 de maestrul Chojun Miyagi.

Majoritatea sportivilor renunță după liceu, aleg o profesie, un job, o facultate și uită de pregătirea asiduă și ambiția pentru performanță. Dar admiterea la Stomatologie la Titu Maiorescu nu l-a făcut pe Dorin să abandoneze antrenamentele cumplite, orele lungi de Kata cu o vestă de 6 kilograme și cu o mască ce reduce aerul pentru a te face să te concentrezi corect asupra respirației. În perioada Bac-ului a oprit antrenamentul și „a pus” 10 kilograme, dar apoi a continuat și mai abitir trasul la sală, concentrat pe mușchi de luptă (de exemplu, fără biceps, căci bicepsul nu te ajută la lovituri) și pe înotul la bazin, în pofida unei frici teribile de apă. În 2017, Dorin obținea centura neagră, iar în septembrie 2019, câștiga medalia de aur la Campionatul Mondial de Goju-Ryu de la Kuala Lumpur, din Malaezia.

Centura Albă Dublu Lată – acolo visez să ajung într-o bună zi”, spune Dorin. Îmi pare ciudat. Centura Albă, iarăși? Cum așa? Îmi explică: „Centura Albă Dublu Lată reprezintă culmea supremă în artele marțiale. De regulă, este atribuită gradaților de centură neagră cu peste 9 Dani, fondatorilor de stiluri sau școli, celor care și-au dedicat întreaga viață artelor marțiale. Simbolizează întoarcerea la origini, în ideea că s-a început studiul cu centura albă și se termină cu aceeași culoare”.