(Brumar 2018)

1.11. Sonda spațială Dawn, prima misiune NASA de cercetare a proto-planetelor Vesta (diam. 525 km) şi Ceres (diam. 945 km) din centura de asteroizi, îşi încheie misiunea, rămânând să hoinărească liber printre bolovanii cosmici circumsolari. Până la a se odihni la gâtul pământencelor, speratele bogății ale acestora rămân să se odihnească la brâul Soarelui.

4.11. Noua Caledonie ține un referendum privind independența, dar 56,4% din populația arhipelagului votează contra. Grație acestui vot, euro-atlantica Franța îşi consolidează litoralul pacific.

FOTO: U.S. Forest Service

8.11. În California izbucneşte cel mai distrugător incendiu de vegetație din istoria statului american. Ironia sorții face paradisiaca parte de lume – o împletire unică de bogăție și vitalitate culturală şi naturală – să-şi fi împlinit încă o dată tragic predestinarea etimologică: în spaniola veche, Calit Fornay, alterare a latinescului Calida Fornax, se traduce prin „cuptor încins”.

Multe națiuni din întreaga lume, în special cele din Europa şi din Commonwealth, împreună cu Statele Unite, comemorează centenarul scurs de la încheierea Primului Război Mondial, marcând „Ziua Armistițiului”, „Ziua Veteranilor” şi „Ziua Amintirilor”. Istoria se luptă să lămurească dacă războiul este o deviere accidentală de la destinul păcii eterne sau pacea este o iluzie care se instalează doar atunci când combatanții obosesc.

15.11. La New York, în cadrul licitației Christie’s, tabloul englezului David Hockney, „Portretul unui artist” („Piscină cu două figuri”), stabilește recordul absolut pentru o pictură a unui artist în viață. Lucrarea din 1972 a fost vândută cu nu mai puțin de 90,3 milioane de dolari, la o cincime însă față de recordul absolut atins de „Salvator Mundi”, a lui Leonardo da Vinci. În continuare, spre deosebire de nelegiuiții din Vestul Sălbatic, în Occidentul rafinat, artiștii valorează mai mult morți decât vii!

23.11. La Bucureşti, este sfințită Catedrala Mântuirii Neamului, un proiect al unității în credință a românilor dintotdeauna. Impunătoarea construcție menită să creeze acel spațiu din care să se înalțe spre lumină inimile credincioşilor şi să coboare a smerenie ochii lor are de luptat cu gravitația răsturnată care operează în clădirea aflată nu departe în spatele ei.

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

25.11. Într-un summit extraordinar desfășurat la Bruxelles, șefii celor 27 de state membre ale UE au luat, în unanimitate, o decizie istorica care stabilește termenii divorțului de Marea Britanie, dupa 44 de ani de mariaj. La partaj, s-au împarțit previzibil mâinile cu volanul pe stânga și, respectiv, pe dreapta.

FOTO: NASA

26.11. Robotul NASA InSight amartizează în zona Elysium Planitia, aflată în regiunea ecuatorială a „planetei roșii”. Misiunea sondei este de a plasa un seismometru pentru alcătuirea de imagini 3D ale interiorului scoarței mariene. Dezvoltatorii imobiliari așteaptă cu nerăbdare rezultatele, pentru a pregăti materiale, tehnologii și prețuri adecvate.

28.11. Biofizicianul chinez He Jiankui anunță la Hong Kong că a modificat ADN-ul a două fetițe gemene nounăscute. Modificarea poate face ADN-ul uman rezistent în fața virusului HIV, susține omul de știință. Între timp, bioeticienii și bioeconomiștii reflectează la impactul generalizării acestor intervenții asupra ocupării forței de muncă în industria medicamentelor.

30.11. Se stinge din viață George H.W. Bush, politician american, al 41-lea președinte al Statelor Unite (n. 1924). Produs al epocii de aur a politicii interne și externe americane (a revoluției „Reaganomics” și a căderii Zidului Berlinului), el rămâne totuși președintele republican prin al cărui fiu, George W., a zămislit un fragment de „dinastie”.