19.03

Sonda spațială Dawn, prima misiune NASA de cercetare a proto-planetelor Vesta (diam. 525 km) și Ceres (diam. 945 km) din centura de asteroizi, își încheie misiunea, rămânând să hoinărească liber printre bolovanii cosmici circumsolari. Până la a se odihni la gâtul pământencelor, speratele bogății ale acestora rămân să se odihnească la brâul Soarelui.

10.04

Oamenii de știință din proiectul Event Horizon Telescope anunță prima imagine a unei găuri negre, situată în centrul galaxiei M87. Poate le-a fost rușine să recunoască, pur și simplu, că s-a voalat filmul foto și/sau teamă că li s-ar putea retrage finanțarea.

Fragmente fosile găsite în Peștera Callao din Filipine dezvăluie existența speciei Homo luzonensis, numită astfel după insula în care a fost descoperită, Luzon. Intersecția cu Homo sapiens s-a produs printr-o ramură a acesteia, rezistentă până în zilele noastre: Bona Philipinensis.

11.04

Co-fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este arestat după șapte ani de refugiu în ambasada Ecuadorului din Londra. Există temeri că va fi upload-at pe viață într-o închisoare federală americană de unde nu va mai putea fi download-at condiționat.

15.04

Un incendiu mistuitor a distrus o bună parte din Catedrala Notre-Dame din Paris. Dincolo de emoția trans-confesională punctuală, întru buna și dreapta credință, momentul este definitoriu și pentru reflecții mai largi: de ce solidaritatea e o funcție discretă (în sens non-/ matematic) și nu continuă?

30.04/1.05

Împăratul Akihito al Japoniei abdică de la tron. Este prima abdicare a unui monarh japonez în aproape două secole. Abdicarea încheie epoca Heisei (a „păcii pretutindeni”) și declanșează epoca Reiwa (a „frumoasei armonii”), odată cu urcarea la tron a noului împărat Naruhito pe 1 mai. Schimbarea de eră, nu de oră, nu va afecta mersul trenurilor.

6.05

În primul său raport după 2005, Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) avertizează că pierderea biodiversității se „accelerează”, peste un milion de specii fiind acum amenințate cu dispariția, iar cauza principală este antropică. Unele specii de nevertebrate au dezvoltat însă mecanisme adaptative surprinzătoare, migrând spre locuri călduțe în politică.

10/19.05

Războiul comercial dintre SUA și China continuă să adune măsuri tarifare și netarifare tot mai agresive inițiate de partea americană, ca replică la practicile comerciale, considerate incorecte, ale chinezilor. Specialiști în materie, chinezii au dat de înțeles că „replica” americană este un „fake” grosolan executat.

15.05

O sculptură strălucitoare din oțel inoxidabil, creată de Jeff Koons în 1986, trimițând la ideea unei jucării în formă de iepure gonflabil, a fost vândută la Christie’s cu o sumă record pentru o lucrare realizată de un artist în viață. După acest eveniment, expresia „nu știi de unde sare iepurele…” poate foarte bine să fie amendată cu adagiul „…când pleci la vânătoare înarmat cu 91,1 milioane de dolari (taxe incluse)”.

20.05

A intrat în vigoare redefinirea sistemului internațional de unități de măsură adoptat de majoritatea țărilor din  lume. Cei care folosesc „ocaua mică” nu sunt afectați de schimbare fiindcă ocaua nu figurează pe listă.