Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA) a fost creat în 2012 ca urmare a cooperării dintre Universitatea din București, în cadrul căreia funcționează Centrul, Ambasada Franței în România, New Europe College și Noua Universitate Bulgară de la Sofia. Proiectul a primit prestigiosul Premiu Louis D al Institutului Franței, un sprijin financiar de 750.000 € destinat reabilitării Vilei Noël, fosta locuință a aviatorului francez Louis Noël și proprietatea Ambasadei Franței și dotării tehnice și științifice a Centrului. Vila, astfel renovată și echipată, găzduiește în prezent aproape toate activitățile administrative și științifice ale CEREFREA. De la crearea sa, Centrul funcționează ca un spațiu dedicat cercetării științifice și formării masterale și doctorale, având un țel și o influență regionale. De aceea, își propune să se constituie ca nod al cercetării în științe sociale și umaniste în regiunea Europa Centrală și Orientală. Prin cele opt axe de cercetare care se disting în special prin interdisciplinaritatea și interesul lor pentru problematicile pluridimensionale și actuale, Centrul organizează manifestări științifice de nivel înalt. Colocviile, conferințele, atelierele de cercetare și mesele rotunde beneficiază constant de prezența specialiștilor români și străini. Acest fapt se datorează în mare măsură relațiilor pe care CEREFREA a reușit să le stabilească cu marile universități europene și eforturilor depuse pentru crearea, în Europa Centrală și Orientală, a unor rețele de cercetare și echipe de specialiști capabili să lucreze împreună și să se activeze pentru realizarea de proiecte comune. Cooperările cu instituții din Africa și Asia completează tabloul internaționalizării pe care CEREFREA o are ca obiectiv.

Centru de excelență în cercetarea științifică și în formare

Datorită integrării Școlii Doctorale Francofone în Științe Sociale (EDSS), CEREFREA este și un spațiu deschis doctoranzilor din universitățile românești, permițându-le să urmeze cursuri în franceză ținute de profesori invitați din mai multe instituții europene. Participarea la aceste cursuri doctorale are cel puțin două beneficii: accesul la expertiza specialiștilor români și străini recunoscuți și oportunitatea de a încheia co-direcții și co-tutele de teză. Doctoranzii provin de la masteratele francofone ale Universității din București, pe care CEREFREA le sprijină și de la alte programe de formare din București și din alte universități românești. Centrul își propune să asigure o continuitate în formarea și cariera tinerilor cercetători, asigurându-le condițiile necesare dezvoltării profesionale, începând de la master, trecând prin formarea doctorală și oferindu-le posibilitatea de a se alătura ulterior uneia dintre axele de cercetare ale CEREFREA, în calitate de tineri cercetători. Un instrument pus la dispoziția lor este biblioteca Centrului, dotată cu peste 7000 de lucrări, majoritatea referințe indispensabile în științe umaniste și sociale și publicații recente, greu sau deloc accesibile altundeva în România.

Tot în această logică de susținere a cercetării în științe sociale și umaniste, CEREFREA oferă, cu ajutorul financiar al Agenției Universitare a Francofoniei, al Institutului Francez din România și al Fundației Maisons des Sciences de l’Homme, diferite tipuri de burse doctorale și postdoctorale. Bursele sunt oferite, în funcție de finanțator, candidaților români sau celor din Europa Centrală și Orientală, ceea ce contribuie la vizibilitatea Centrului și la întreținerea și creșterea acestei pepiniere de tineri cercetători dincolo de frontierele naționale.

Un loc primitor și călduros

Evenimentele organizate constant la Villa Noël se înscriu, majoritatea, în activitățile propuse de axele de cercetare ale Centrului, dar CEREFREA colaborează frecvent și cu alte facultăți sau structuri ale Universității din București pentru a găzdui și susține manifestări științifice francofone. În același timp, Centrul încearcă să rămână fidel principiului de pluridisciplinaritate și să deschidă Villa Noël pentru manifestări care împletesc cercetarea cu alte domenii: expoziții de artă, lansări de carte, seminare dedicate societății civile. Pentru a da câteva exemple, centrul a găzduit o expoziție și o conferință a lui Dan Perjovski, întâlniri și ateliere cu Cristi Puiu și Vlad Trandafir, precum și un proiect de rezidențe artistice.

Villa Noël este dotată cu cinci studiouri individuale, care pot găzdui până la nouă persoane în același timp, puse la dispoziția invitaților la evenimente sau studenților străini care efectuează stagiul la CEREFREA sau participă la școlile de vară organizate în parteneriat. În fiecare an, doi sau trei studenți europeni și până la zece studenți români sunt primiți la CEREFREA pentru un stagiu între câteva zile și două luni. 

Cooperare regională cu o importantă valoare adăugată

Centrul colaborează constant cu reprezentanții Francofoniei instituționale: Agenția universitară a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, Biroul Regional pentru Țările Europei Centrale și Orientale al Organizației Internaționale a Francofoniei, Institutul Francez din București, Ambasada Franței în România, membrii Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone la București. Toate aceste parteneriate care fac onoare Centrului se traduc în proiecte, evenimente și formări comune.

Pionier în Europa Centrală și Orientală în momentul creării sale, prin statutul, pluridisciplinaritatea și implicarea sa în cercetarea în științe umaniste și sociale, CEREFREA a fost și rămâne deschis pentru colaborarea cu structuri similare în regiune și cu instituții de nivel înalt din toată lumea.