În imaginarul socio-cultural al francezilor, Bucovina este o enclavă francofonă și francofilă din România, „sora cea mică a Balcanilor”, o denumire care sună familiar în spiritul francez și care duce direct către „insula noastră de latinitate înconjurată de o mare slavă”. Regiune istorică a spațiului românesc împărțită în prezent între România și Ucraina, Bucovina, „țara de fag” a mănăstirilor cu pictură exterioară unice în lume, poate fi vizualizată pe harta județului Suceava.

Beneficiind de o proximitate lingvistică și istorică favorabilă, România este țara în care francofilia nu reprezintă o simplă înclinație către cultura și limba franceză, ci o adevărată stare de spirit care explică istoria relațiilor franco-române, aflată dintotdeauna sub semnul prieteniei și al solidarității. Din 1776, limba franceză este predată în regiunea noastră, având o poziție specială, datorată mai ales proximității lingvistice (două limbi romanice) și proximității istorice. Limba franceză a avut o influență puternică asupra limbii și culturii române și a contrabalansat presiunea exercitată de alte limbi precum slava, greaca și germana.

Sistemul de învățământ din epoca comunistă a întărit apetitul pentru cultura și limba franceză, pentru că elevii învățau limba rusă și franceza (existau puține clase de engleză sau de germană). Limba franceză era o limbă a rezistenței românești în Bucovina, iar un liceu bilingv și o facultate de litere cu specialitatea „franceză” din Suceava au făcut posibilă menținerea vocației noastre francofone. Studiul limbii franceze a fost o formă de refugiu în cultură, un mod de a reacționa împotriva regimului politic, un antidot la dificultățile vieții de zi cu zi. Limba franceză este printre cele mai predate limbi, după engleză. Ambele reprezintă alternativ prima limbă în multe școli, colegii și licee, datorită unei inițiative a Inspectoratului Școlar al Județului Suceava. Orașul Suceava este printre primele din România care au primit eticheta FrancEducation, pentru Colegiul Național „Petru Rareș”. 25.000 de elevi de ciclu primar și de gimnaziu învață limba franceză ca prima sau a doua limbă modernă. Universitatea „Ștefan cel Mare” găzduiește un lectorat francez, un Centru de Reușită Universitară (CRU) al Agenției Universitare a Francofoniei. Peste 500 de studenți învață limba franceză în diferite facultăți ale universității. În 2012, având de-a face cu concurența limbilor engleză și germană, profesorii de franceză din Suceava și din localitățile din jur au decis să se mobilizeze pentru a recâștiga interesul publicului și pentru a promova alegerea limbii franceze ca a doua limbă modernă. Așa a fost creat Biroul Francez, cu „După-amiezile francofone” și programul „Francofonia în comunitate”. Biroul Francez ocupă un loc privilegiat în oraș și în sistemul educațional francofon și francofil. Ideea care îl ține în viață este să adune oamenii pentru deschidere și pentru o cunoaștere directă a culturilor francofone și românești, precum și creșterea schimburilor cu vorbitorii nativi francezi și francofoni.

Prezența în Suceava a 42 de companii și întreprinderi cu capital francez sau franco-român (Ambro-Romcarton, Natanael Industries, Excel Job, Capgemini etc.) și creșterea cererii angajaților care doresc să învețe mai bine limba franceză constituie atuuri importante pentru viitoarea Alianță Franceză din Suceava, prima și singura organizație care oferă servicii lingvistice și culturale în Bucovina.